AZ APH-ALARMRÓL

Az APH-Alarm egy átfogó biztonsági megoldás az afáziával élőknek. A rendszer célja az, hogy a vészhelyzeteket beszéd nélkül is kommunikálhatóvá tegye, főleg olyan helyzetekben, ahol a megszokott segítségkérés nem lehetséges. Nézzünk is meg néhány példa szituációt:

Mária (76) egyedül él. Márk, a fia és egyben legközelebbi hozzátartozója, másik városba költözött. Márk kéthetente látogatja édesanyját és bár szeretné gyakrabban, a munka és az utazás költségei ezt nem teszik lehetővé. Máriának enyhe afázia van, így alapvetően problémamentesen képes aktívan élni az életét. Gyakran eljár otthonról, azonban ilyenkor mindig aggódik, hogy mi történne vele egy vészhelyzet esetén. Ezeket az aggodalmakat Márk is osztja, sőt, ő attól is fél, hogy nem lesz ott, amikor az anyukájának szüksége lenne rá. Ezért Márk megvette az APH-Alarmot édesanyjának, amit Mária pikk-pakk megtanult kezelni a felhasználó barát felépítése miatt. A rendszernek köszönhetően már egyiküknek sem kell aggódnia.

Károly (55) a feleségével él együtt, mert a fia, Samu, egyetemre ment egy másik városba. Károly tanult ember és jó munkahelye volt, egészen egy évvel ezelőttig, amikor stroke-ot szenvedett. Azóta epilepsziával és afáziával küzd, ráadásul a rehabilitáció hosszú hónapjai alatt elvesztette az állását. Még mindig nehezen mozog és beszélni is újra kell tanulnia. Az egészségügyi állapota miatt feleségének kellett átvennie a kenyérkereső szerepét, ami azzal jár, hogy naponta hosszabb időre egyedül kell hagynia a férjét. Bár nem szereti ezt a helyzetet, mert aggódik, sajnos nincs másik megoldás. Az interneten szörfözve talált rá az APH-Alarm app-ra, amelyet pontosan ilyen helyzetekre terveztek. Károly egyébként is szereti a technológiát és még mindig képes különböző eszközöket használni, így megvették a szolgáltatást, ami mindkettőjük életébe megnyugvást hozott.

Maros professzor (69) egy rendkívül tanult ember, féloldali bénulásban szenved egy korábbi stroke miatt. Ez nem csak a járást, de a nyelvhasználatot is megnehezíti számára. Naponta jár hozzá egy gondozó, aki besegít a takarításban és a vásárlásban. A professzor egy nagyvárosban él, így sétálni menni nem egyszerű a számára, de azért megoldható. Közepes erősségű afáziásként képes követni a beszélgetéseket, sőt, ha szükséges segítséget is tud kérni. Ahogy látható tehát napközben meg tudja oldani a felmerülő problémákat, éjszaka azonban nem tud nyugodtan aludni. Aggódik, hogy vészhelyzet esetén nem tudna kikelni az ágyból és segítséget kérni. Ráadásul a hirtelen felkeléstől gyakran megszédül. Amióta egy barátja ajánlotta az APH-Alarmot sokkal jobban alszik, hiszen az applikációnak éjszakai módja is van, amely még alvás közben is védi a felhasználót.