A 3. hírlevél óta eltelt időszakban lezárult az alkalmazás fejlesztésének első fázisa, valamint az adatgyűjtés első köre.

A Tu Wien közreműködésével elkészült a felhasználói felület web alapú példánya, beleértve a piktogramokat és a szövegfelolvasó kimenetet.

Ábra 1

A web alapú verziót követően az end-user partnerek visszajelzései alapján az EvoAid elkészítette az okostelefonon és tableten közvetlenül futtatható APH-ALARM piktogram applikációt és megkezdődött az agilis tesztelés második szakasza. Az értékelésben valamennyi end-user partner részt vett.  

A tesztelés elsősorban személyesen, néhány esetben online (Zoom applikáció segítségével) történt. A teszteléshez a résztvevők a projekt keretében beszerzett eszközöket (telefonokat és tableteket) használták. Magyarországon (jelen hírlevél időpontjáig) 19 afáziával élő személy, Portugáliában és Ausztriában 12 fő logopédus szakember, ergoterapeuta, kutató vett részt a tesztelésben.  

Ábra 2 (a, b) Ábra 3 (a, b)

A tesztelések eredményeinek kiértékelése folyamatban van.  A konzorciumvezető EvoAid Kft. elkészítette továbbá a felhő alapú, másodlagos felhasználóknak (célcsoportnak) szóló és a segélykérő üzenetet fogadó applikációt, lásd valamint az epilepsziát érzékelő, ágyba tehető szenzorral blutetooth-on keresztül kommunikáló applikációt

Ábra 4

Az Aveirói Egyetem bevezette annak a rendszernek az első prototípusát (1. ábra), amely  kétirányú kommunikációt tesz lehetővé egy afáziában (PwA) szenvedő, ágyban fekvő személy és egy másik személy (pl. gondozó) között, aki a hálószobán, vagy akár házon kívül tartózkodik. A PwA előre meghatározott gesztusokkal képes egyszerű üzeneteket küldeni a gondozó okostelefonjára (2. ábra tetején).  A gondozó (a 2. ábra alján látható) ezután visszaigazolást vagy igen/nem üzeneteket küldhet, amelyet a hálószobában, az ágy melletti hangszórókon keresztül játszanak le a PwA-nak. Az üzenetekre gesztusokkal is lehet válaszolni. A mozdulatok felismerése a PwA által viselt okosóra által szolgáltatott adatok alapján történik.

Ábra 5:  A kommunikációt támogató rendszer áttekintése.

Ábra 6: Annak bemutatása, hogy a rendszer prototípusát egy afáziás személyt képviselő személy és egy gondozót képviselő személy használja.

A fejlesztés részeként 2021. december végén megvédésre került két, a projektben résztvevő kutatók által irányított MSc szakdolgozat az Aveirói Egyetemen.:

Folytatódik továbbá a részletes piackutatás kidolgozása a projekt partnerek országaiban.